Založ si blog

Trnava 31. 1. 2020 – Môj osobný pohľad.

Ohľadom rôznych informácii a prezentácie v médiách toho čo sa stalo na piatkovom mítingu ĽSNS  v Trnave, ktorého som sa osobne zúčastnila na strane ĽSNS, chcem podať môj osobný  pohľad na udalosti. Nie je pravda, že tam boli len mladí, boli sme tam ľudia všetkých vekových kategórii. Ak je demokracia a sloboda slova zaručená, je moje osobné a ústavné právo ísť na akýkoľvek míting alebo stretnutie ktorejkoľvek strany. Vyprosujem si označenie „fašista“, to je za hranou. Neuvedomujúc si, že urážajú možno svojich rodičov, starých rodičov, sestru, brata alebo kolegu.  Vážim si všetkých ľudí bez rozdielu. „Elita“ na druhej strane barikády nechápe, že existuje niečo ako láska k vlasti, národu a že to nie je nacionalizmus a fašizmus.

Ale najpodstatnejšia vec je to, čo všetkým uniká a to , že dňa 31.1.2020 v Trnave boli porušené naše občianske práva.

Podľa Zákona č. 84/1990 Zb.Zákon o zhromažďovacom práve, kde podľa § 1

občania majú právo pokojne sa zhromažďovať

Žiaľ v tak vybičovanej atmosfére odporcov sa nedá hovoriť o pokojnom zhromaždení. Neviem či to bolo náročky, alebo len slabým úsudkom, ale vzdialenosť medzi oboma mítingami bola minimálna na šírku auta a z toho dôvodu bola aj situácia na mieste veľmi napätá. Davová psychóza. Naozaj riziko fyzického stretu bolo veľmi vysoké.  Síce fotky na internete proti-demonštrantov ukazujú ako pokojných  protestujúcich,  ale situácia v skutočnosti bola úplne iná. Podľa zverejneného videa na internete v piatok p. Beblavý  polícii ďakoval a v nedeľu na tlačovke už políciu obviňoval, že zlyhala. Týmto poprel svoje slová z piatka.

  • 7 bod 1 -Účastníci zhromaždenia sú povinní dbať na pokyny zvolávateľa a usporiadateľov

podľa § 6 a zdržať sa všetkého, čo by narušilo riadny a pokojný priebeh zhromaždenia

Bod 4) Účastník zhromaždenia nesmie mať svoju tvár zakrytú spôsobom znemožňujúcim jeho identifikáciu, ak je proti nemu vykonávaný služobný zákrok príslušníkmi Policajného zboru a príslušník Policajného zboru ho na odkrytie tváre vyzval.

Všimla som si pred začiatkom mítingu partiu mladých ľudí, ktorí mali tváre zahalené rúškami v priestore mítingu ĽSNS, navzájom sa provokovali s protistranou. Keďže som sa presunula bokom, viac som ich nevidela. Podľa všetkého míting opustili, no neviem to iste. Ale viem isto, že po skončení mítingu keď som odchádzala smerom k Hospodárskej ulici stretla som ich v parku ako sa dohadovali a ako sa vracali smerom spať k námestiu SNP, bolo to v okolí novinového stánku,  hovorila som si, že asi idú provokovať. To, že sa objavili na mieste konania mítingu pred jeho začiatkom, neznamená, že boli podporovatelia ĽSNS. Vyzerali skôr ako banda, ktorá si dohaduje bitky pred stretnutiami futbalových zápasoch, u jedného som si všimla tvár zahalenú šálom Spartaka Trnava, takže kľudne by som mohla tvrdiť na 100%, že to mohlo byt tvrdé jadro Spartaka, ale ja ich nepoznám a na futbal nechodím, takže nebudem na tom trvať. Polícia, ktorá tiež odchádzala z mítingu sa otočila dvoma autami a vracala sa z námestia SNP cez park znovu smerom k námestiu SNP, takže som si istá, že ich tak isto ako ja zaregistrovali ako sa vracajú späť. Myslela som si, že ich idú preveriť, čo sa asi nestalo. Polícia ich videla ešte pred začiatkom zhromaždenia, stáli presne oproti sebe, takže ich mala vyzvať aby sa identifikovali a odložili maskovanie. Tak isto aj usporiadateľ ich mal vyzvať, aby opustili miesto zhromaždenia ak nedajú maskovanie dole, alebo o to mali požiadať políciu.  Ak by sa toto vykonalo, tak by sme tu nemali trestné oznámenia za fyzické napadnutie. Teraz je jasné, že túto situáciu podcenila polícia, tak isto aj organizátor stretnutia, nehovoriac o meste Trnava.  Musím konštatovať, že aj na proti strane bolo veľa mladých ľudí maskovaných.  Antifa sa maskuje všade kam príde, stačí si pozrieť foto z demonštrácii v Nemecku. To zatiaľ v Trnave bol len slabý odvar toho, čoho sú príslušníci tohto hnutia schopní. Len slepí to nechcú vidieť. Veď na politický boj sa hodia, všakže ? A ani tu polícia nekonala, aj keby mohla.

Podľa §14 Priestupok proti zhromaždovaciemu právu

Tomu, kto zvoláva alebo usporadúva zhromaždenie bez toho, že by splnil oznamovaciu povinnosť, alebo usporadúva zhromaždenie, ktoré bolo zakázané, alebo závažne poruší inú povinnosť zvolávateľa podľa tohto zákona okrem povinnosti ustanovenej v § 6 ods. 5 písm. a), môže byť uložená pokuta do 165 eur.

Bola proti-demonštrácia ohlásená ? Ak nie tak očakávam, že mesto uloží pokutu v uvedenej výške  členom strane PS-Spolu, keďže sa zúčastnili, ako politická strana, ktorá povolenie určite nedostala.

Rovnaká pokuta môže byť uložená tomu, kto

  1. neuposlúchne poriadkové opatrenia zvolávateľa alebo určených usporiadateľov zhromaždenia alebo týmto osobám bráni v plnení ich povinnosti
  2. neoprávnene sťažuje účastníkom zhromaždenia prístup na zhromaždenie alebo im v tom bráni;
  3. ako účastník zhromaždenia má pri sebe strelnú zbraň alebo výbušninu alebo iné predmety, ktorými možno ublížiť na zdraví, a ak možno z okolností alebo z jeho správania usudzovať, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím;
  4. neoprávnene vnikne do zhromaždenia
  5. neprístojným správaním bráni účastníkom v splnení účelu zhromaždenia;
  6. bráni účastníkom, aby sa pokojne rozišli
  7. ako účastník zhromaždenia má svoju tvár zakrytú spôsobom znemožňujúcim jeho identifikáciu, ak je proti nemu vykonávaný služobný zákrok príslušníkmi Policajného zboru a na odkrytie tváre ho príslušník Policajného zboru vyzval;
  8. neoprávnene a úmyselne zabráni inému vo výkone zhromažďovacieho práva.

STANOVISKO k Usmerneniam Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe k príprave legislatívy týkajúcej sa slobody zhromažďovania CDL-AD(2005)040 prijaté Európskou komisiou pre demokraciu prostredníctvom práva (Benátska komisia) na jej 64. plenárnom zasadnutí (Benátky, 21. – 22. októbra 2005)

  1. Právo proti-demonštrácií
  2. Táto sekcia správne rozvíja dôležitosť práva na proti-demonštrácie a použitie policajných právomocí na ich reguláciu.

Avšak vyvstáva otázka, či zákaz organizácie takýchto stretnutí ,,na mieste a v čase iných verejných podujatí by nebol neprimeraným riešením prípadného rizika rozvratu“. Otázka proporcionality nevyhnutne závisí od mnohých okolností každého jedného prípadu. Kompetentné orgány budú musieť okrem iného určiť, aká je história predošlých demonštrácií a proti-demonštrácií medzi tými istými skupinami a aké záznamy násilných alebo nenásilných činov tieto dve skupiny majú. Podľa situácie primeraným riešením by bolo uskutočniť prvú demonštráciu a presunúť tú druhú na neskôr alebo požadovať, aby sa konala niekde inde. Bolo by absurdné, aby sa dva pochody organizované dvoma protikladnými skupinami konali v tých istých uliciach a v tom istom čase.

  1. Ďalej je celkom nevhodné vyhlásiť, že ,,policajná kontrola má spočívať v opatreniach, ktorých účelom je udržanie verejného poriadku, avšak vzťahujúcich sa v podstate iba na kontrolu dopravy“.

Pojem ,,ochrana verejného poriadku“ však vo všeobecnosti zahŕňa viac ako kontrolu dopravy, zahŕňa opatrenia na zabránenie násiliu v uliciach, ktorého sa možno dôvodne obávať.

Takže podľa tohto stanoviska Ústavného súdu je to neospravedlniteľné zlyhanie na strane mesta Trnava a polície SR. Ak by dodržali pravidlá, tak by nebola z toho tá pravá show, ktorou by sa zúčastnené politické strany, ktoré organizovali proti-demonštráciu nemohli hrdiť.  V Trnave im nešlo o ĽSNS, ale o seba prezentáciu za každú cenu, aj na úkor verejného poriadku.

Je smutné, že je polícia zneužívaná na politický boj a nekoná podľa práva. Polícia má byť nestranná a apolitická a konať v zmysle zákona. V tomto prípade si nemyslím, že sa tak v piatok 31.1.2020  v Trnave stalo.

Primátor Trnavy, by sa tiež mohol zamyslieť nad tým, aká negatívnu reklamu týmto svojim rozhodnutím mestu a jeho občanom urobil. Politik aj regionálny by mal myslieť aspoň tri kroky dopredu a nie nechať rozum viesť emóciami a nenávisťou.

Na záver môj celkový dojem bol rozpačitý.  V tomto politickom boji ktorý sa tu odohráva v konečnom dôsledku nejde o blaho občana a SR. Ide znovu len a len o moc. Sľuby sa sľubujú a politické strany sa radujú, že nás zas…, lebo my občania sme len štatisti i keď s hlasovacími lístkami. Nemyslím si, že táto nenávisť sa voľbami skončí a neverím, že život občanov SR bude lepší. Pre osobnú skúsenosť a ak máte možnosť choďte sa pozrieť a urobte si úsudok sami, lebo nie všetko čo sa píše je naozaj pravda.

„A tak to bývalo, i tak bude bývať: budú sa pokorní na pád pyšných dívať.
Nepravých nepravosť uvalí do skazy, lež pravda — hoj, pravda! — tá iste zvíťazí.“
Samo Chalúpka.

„Ako presvedčiť Kotlebových voličov“ podľa PS-Spolu.

04.02.2020

Pozrime sa na niektoré výňatky z letáka PS-Spolu. Čistá schizofrénia. Asi nečítajú svoje tlačivá, inak si to neviem vysvetliť. https://progresivnespolu.sk/perch/resources/letak-diskusia-kotlebovci.pdf Aj keď PS-Spolu stále tvrdí, že proti-demonštrácie neorganizuje, tak ich možno podporuje buď materiálne, finančne alebo obsahovo. „Sú to v prvom rade občianske [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 7299x
Priemerná čítanosť článkov: 3650x

Autor blogu

Kategórie

Archív